Ergens in een Zeeuws dorpje, in een van de oudste straten, achter een van de huizen … daar ligt het Hof aan de Achterweg. Een verrassend veelzijdige achtertuin met:
* enkele (half)schaduwplanten zoals bamboe, varens, hakonechloa en fatsia;
* vele zonaanbidders zoals asters, baptisia, echinacea, geraniums en persicaria;
* rozen en clematis, druivenranken en blauwe regen;
* wuivende siergrassen – klein en groot;
*een gazon omgeven door heesters en vaste planten;
* een stijlvolle oranjerie – het middelpunt van de tuin;
* een verhoogde border met vijver en moerasdeel;
* een kleine berceau van wingerd en kamperfoelie;
* verschillende terrasjes waar je in de zon of schaduw heerlijk kunt zitten.
En dat alles in een achtertuin zoals er zoveel zijn in Nederland: gelegen achter een twee-onder-een-kapwoning, met links en rechts een schutting en (hoge) huizen aan de achterkant. Maar van elke tuin – ongeacht afmeting, ligging of stadium – kun je een comfortabele groene plek maken waar je elk moment van de dag kunt genieten en waar dieren graag komen. Daarvan ben ik overtuigd. Een daarbij hoeft niet alles altijd perfect te zijn.
De ligging
Het Hof aan de Achterweg is circa 10,5 meter breed en 25 meter diep. De tuin ligt op het noord-noordoosten. Vanwege de diepte van de tuin, ligt een groot gedeelte in de halfschaduw of volle zon. De tuin ligt midden in een dorp en is omringd door andere huizen en tuinen. Van de andere tuinen kun je soms handig gebruik maken. Zo kunnen bomen en struiken in de tuin van de buren een achtergrond vormen voor je eigen beplanting. Anderzijds geven objecten zoals dakterrassen, schuren en andere (bij)gebouwen ook de nodige uitdagingen: hoe camoufleer je deze enigszins en voorkom je al te veel inkijk van omwonenden in je tuin?
De indeling
Het Hof aan de Achterweg bestaat uit twee gedeelten, gescheiden door een grote kas in het midden van de tuin. Het voorste gedeelte, tussen huis en kas, was van oudsher bloementuin. Het achterste gedeelte, tussen kas en schuur, was vroeger een moestuin. Gaandeweg de jaren heeft de moestuin plaatsgemaakt voor bloementuin. In 2017 is de strook grond achter de garage erbij gekomen (De grond van de buren komt maar eenmaal te koop …) Dat was hét moment om de tuin helemaal opnieuw in te richten, zodat de oude grenzen niet meer zichtbaar zouden zijn. En dat is gelukt! Het voorste gedeelte van de tuin is nu een open gedeelte met een gazon en vijver. Er staan veel (winter)groene planten en relatief weinig bloeiende planten. Het achterste gedeelte is een echte liefhebberstuin, met veel variatie in vaste planten, grassen, struiken en enkele kleine bomen. Een weelderige en kleurrijke tuin met kleine kruip-door-sluip-door-paadjes. Dit gedeelte is op drie manieren toegankelijk: via de berceau (begroeide doorgang) naast de kas, door de kas zelf, en via een klein pad vanaf het gazon.
Leven in de tuin
Ik vind dat een tuin niet alleen móói moet zijn, maar ook praktisch. Daarom heb ik bij de indeling rekening gehouden met de volgende punten:
* de bestaande gebouwen en deuropeningen;
* verschillende terrasjes waar je heerlijk kunt zitten, in zon of schaduw, rekening houdend met verschillende windrichtingen;
* de kliko’s op een praktische plek en tevens verdekt opgesteld;
* met een kruiwagen de schuur kunnen bereiken;
* het duivenhok op een plaats (tegen de garagemuur) waar het niet te warm, koud of nat kan worden.
Of ik in één keer de juiste indeling bedacht heb? In grote lijnen wel, na lang inlezen, nadenken, schetsen, advies vragen etc. En ik ben er nog steeds blij mee. Op onderdelen doe ik elk jaar wel een paar aanpassingen, bijvoorbeeld aan de beplanting binnen een vak of bepaalde combinaties van planten. Soms noodgedwongen, omdat planten verdwenen zijn of juist zo groot worden dat ze andere verdrukken. Soms als verbetering, omdat een bedachte combinatie anders uitpakt dan verwacht. Of omdat de tuin in het voorjaar toch nog wat saai oogt … Of omdat ik een mooie plant ben tegen gekomen… Kortom: Het Hof aan de Achterweg is voortdurend in ontwikkeling.
Naar boven